Välkomna!

Turistgården Särna ligger inbäddad bland granar och blåbärsskog i nordvästra Dalarna. Njut av Fulufjället och den vackra naturen häromkring innan du kommer till Turistgården och låt oss ta hand om dig med hemlagad mat, vedeldad bastu och en god natts sömn.
Om boendet

Hjärtligt välkomna hem till oss! Turistgården Särna byggdes på slutet av 1800-talet som sjukstuga och efter att ha varit byns läkarmottagning och läkarbostad blev det ett vandrarhem på 70-talet. Idag håller vi på att lyfta byggnaden till sina gamla glansdagar och vi renoverar huset med respekt för dess historia. Turistgården är ett charmigt hus med stora fönster, högt i tak och gamla detaljer.

Här på Turistgården Särna har vi nio härliga rum med olika storlek och karaktär. Från de små mysiga enkelrum med utsikt på trädgården till de stora familjerum med plats för fyra personer. Vi har såklart även härliga dubbelrum med sköna sängar. Sängarna är bäddade med mjuka linnelakan och sängkläder och handdukar ingår alltid i alla logipriser, liksom vår goda frukost. Det går även jättebra att hyra hela huset som grupp och låta oss ta hand om maten! Den stora trädgården och de gemensamma ytorna gör vårt hus perfekt till en konferens, släktträff eller mindre bröllop. Kontakta oss gärna så berättar vi mer!

Klicka på bilderna för att ta reda på mer information om våra rum! Vill du veta när vi har öppet och vad vi har för paketerbjudanden just nu? Klicka här!

 Varg 

 Igelkott 

 Ren 

 Ekorre 

 Rådjur 

 Räv 

 Lavskrika 

 Älg 

 Björn 

Mat

Hos oss står den genuina matupplevelsen i fokus. Att laga mat efter vad säsongen har att erbjuda har alltid legat i vårt DNA och vi är glada över att ha ett nära samarbete med lokala producenter som förser oss med underbara råvaror.
Surdegsbröd bakar vi färskt till frukost varje dag och knäckebrödet kommer från briljanta Skedvi Bageri. Våra ostar och andra mejeriprodukter kommer från Hansjö Mejeri och renköttet från Renbiten. Vi gör vår egen müsli och kokar egna marmelader på bär från skogarna omkring.

Som boende hos oss går det jättebra att köpa med ett lunchpaket. Vi förbereder mackor för dig på vårt hembakade bröd, juice och ägg mm samt någonting sött till fikapausen. Självklart fyller vi din termos med varm dryck också! Vid våra middagar utgår vi helt ifrån vad årstiden har att erbjuda. På sommaren baserar vi vår meny på alla goda grönsaker som går att skörda och allt som går att plocka i skogen omkring oss. Råvarorna som vi tar in är alltid lokalproducerade och vi har ett bra samarbete med bönder och matproducenter omkring oss. Om vi använder kött tycker vi det är otroligt viktigt att vi vet vart det kommer ifrån, därför serverar vi ofta renkött på menyn. På vintern fokuserar vi på traditionella varma rätter, som grytor och soppor, så att du kan värma upp dig ordentligt efter en lång dag ute i snön!

På sommaren har vi ett trädgårdscafé där du kan fika eller äta lunch, det går även bra att köpa med nybakt surdegsbröd och andra godsaker hem!

Är du nyfiken på kvällens meny är det bara att slå oss en pling! Vår meny finns även på våra sociala medier, eller här. OBS: vill ni äta middag under lågsäsongen (september-januari samt april-maj) behöver ni boka bord.

Aktiviteter och utflyktsmål

Att hitta på en rolig utflykt från Turistgården är inte svårt. Det svåra är att välja vad man ska göra! Men vi finns här för att hjälpa dig. Vi har även bra kontakt med lokala guider ifall du hellre går på äventyr med andra eller om du vill upptäcka mer än de mest kända ledarna. En guidad tur till det svårtillgängliga vattenfallet Brudslöjan kanske? Vi hänvisar gärna till bästa Daniel på Särna Adventures (sarnaadventures.se). Vad du än hittar på så går det jättebra att köpa med ett lunchpaket hos oss. Vi förbereder mackor för dig på vårt hembakade bröd, någonting sött till fikapausen, juice och ägg mm. Självklart fyller vi också din termos med varm dryck. Vi har även kartor och guideböcker som du kan låna eller köpa för att planera din utflykt på bästa sätt.

Hej! Vi är en familj på fem personer, Mieke, Jacco, Olle, Noah och Linus.
Vi kommer ursprungligen från en liten by utanför Utrecht i Nederländerna, och nu har vi äntligen hittat vårt drömhus här i hjärtat av pittoreska Särna med målet att skapa en hemtrevlig och välkomnande oas för alla som vill komma bort en stund men fortfarande känna sig som hemma. Efter 8 år på Stockholms restaurangscen är vår ambition att komplettera ett hemtrevligt boende med en fantastisk måltid, med fokus på lokala råvaror i säsong. Så hjärtligt välkomna hem till oss!